Nieuws

Handleiding Voor Beginners – Deel 4

trading met iDeal

Fundamentele Analyses: Wat Elke Nieuwe Handelaar Moet Weten

Deel 4: Gouden Relaties

Het meest gebruikte stuk informatie die je over goud kan vinden is dat het wordt beschouwd als een veilige haven in tijden van economische beroering. Vaak aangeduid als een “risicoaversie mandje”, trekt het edelmetaal investeringen aan wanneer handelaren zich zorgen maken over dreigende inflatie of een bredere financiële crisis. Op deze manier wordt het gebruikt als een “omheining” tegen ongewenste gebeurtenissen. Maar net als al het andere op de globale financiële markten is het niet zo simpel als gedacht. Alleen omdat mensen vroeger stroomden naar goud in tijden van onrust wil dat niet zeggen dat het te allen tijden een absoluut veilige investering is.

Handelaren die, in tijden van crisis, blind gokken op goud kunnen verbaasd zijn als ze ontdekken dat de relatie tussen goud en economische beroering meer complex is dan dat ze eigenlijk dachten. Het kan in bepaalde gevallen zelfs andersom werken. De omvang van crisis kan er bijvoorbeeld voor zorgen de houders van goud zich op verschillende manieren gaan gedragen. Als de crisis zo serieus is dat deze mensen kapitaal moeten aantrekken dan kan een crisis fungeren als een aansporing voor massale verkoop van het edelmetaal en daardoor zal de prijs van goud dalen.

De historische relatie die goud met inflatie heeft kan ook handelaren pakken bij verrassing. Wanneer inflatie wordt gevreesd hebben beleggers de neiging om naar het goud te gaan. De stijging van de vraag leidt tot een stijging in de prijs. Hetzelfde gebeurd als de rente stijgt, rente is één van de instrumenten van centrale banken kunnen gebruiken om de gevolgen van inflatie te bestrijden. Wanneer centrale banken de rente verhogen, of zelfs wanneer er rentestijging dreigt, zal de activiteiten in goud stijgen en dus ook in waarde. Maar net als bij elke regel zijn er uitzonderingen. India heeft een grote consumentenmarkt voor goud en de grote populatie en de vraag naar goud van de Indiase consument is genoeg om de globale goudmarkt te laten bewegen en shaken. Verrassingsschommelingen in rentepercentages kan de goudmarkt verrassen en verminderd de mate waarin goud gebruikt kan worden als dekking. In aanvulling daarop kunnen de consumenten activiteiten worden gedwarsboomd als de rente hoog genoeg is gestegen. Dit komt omdat de individuele koopkracht en vraag voor consumentengoederen zal afnemen. Dit, in het geval van India, leidt onvermijdelijk tot minder besteedbare kapitaal voor de aanschaf van gouden artikelen en op die manier, enigszins contra-intuïtief, daalt de prijs van goud.

De relaties die valutahandelaren voor moeten uitkijken, wanneer ze indirect handelen in goud, zijn AUD/USD (uitgelegd in een eerdere post) en USD/CHF. De grootste redenen van deze twee paren, die statistische significante correlaties heeft met de prijs van goud, is dat de ene gerelateerd is aan de productie en de andere gerelateerd is aan fysieke winkels met goud. Australië is een groot goud producent en exporteur dus de nationale valuta is grotendeels verbonden met de vraag naar goud. De Zwitserse frank wordt gedekt door goud. Tot 25% van alle Zwitserse franken die in omloop zijn worden gedekt door voorraden van goud in de Zwitserse kluizen; dit verbindt de Zwitserse economie sterk met het edelmetaal. Bovendien is het zo dat dankzij de historische neutraliteit van Zwitserland en haar veilige banksysteem de frank wordt beschouwd als een veilige haven voor valuta op dezelfde manier zoals goud een veilige haven voor grondstoffen is.

De U.S. dollar heeft historisch gezien een negatieve correlatie met de waarde van goud (dit maakt de bovenstaande paren enorm nuttig als goudvervangers voor zowel binaire als forex handelaren). De U.S. dollars relatie met goud is enigszins het meest complexe. USD wordt behandeld voor zichzelf vanwege het feit dat het de werelds reserve valuta is.

Fundamentele handelaren nemen historische relaties niet zoals ze zijn. Ze moeten het economische landschap verkennen om bewijs te vinden waarom de historische correlaties tussen twee activa’s doorgaat voor de transacties die ze zullen plaatsen.