Nieuws

Volatiliteit

Volatiliteit

3d small people - good profit

 

Volatiliteit is de maat voor hoe sterk de waarde van een activa over een bepaalde termijn verhoogd is. Als een handelaar een activa koopt, dan verwacht hij dat deze in de loop van de handel in waarde stijgt. Verkoopt een handelaar daarentegen een activa, veronderstelt hij dat de waarde hiervan zal afnemen. Des te sterker de waarde zich verandert, des te hoger de volatiliteit. Wijst de koers van en activa op een hoge volatiliteit, dan is het handelen riskanter, maar tegelijkertijd ook potentieel meer winstgevend. Maar de andere kant, als een activa op een lage volatiliteit wijst, dan is het minder riskant, dus is er minder winstpotentieel. Volatiliteit kan ook worden aangeduid als een markt-,koers-, of handelsvolatiliteit.

Als handelaar moet men altijd proberen de winst te verhogen. Activa met een hoge volatiliteit zijn hier uiterst geschikt voor, omdat zij het meest winstgevend zijn.

 

Hoe wordt de volatiliteit gemeten?

Volatiliteit wordt gemeten met behulp van specifieke indicatoren zoals het zwevende gemiddelde, Bollinger-bands of Average True Range (ATR). Elk van deze indicatoren meet de volatiliteit van een activa op een iets andere manier, en geeft de respectievelijke gegevens in een ander formaat weer.

 

Hoe gebruikt men de volatiliteit?

Is een volatiliteit laag en dalend, dan is het veiliger om geen handel met het bijbehorende valutapaar te plaatsen, aangezien de kans op een winstgevende koersontwikeling laag is.

Echter, als er een sterke koersontwikkeling, zoals bijvoorbeeld een uitbraak, te verwachten is, dan kan je handelen zolang de volatiliteit toeneemt, want wanneer de volatiliteit hoog is, dan is de kans op sterkere koersontwikkelingen en winstgevende handel hoger.


Stieren en Beren